Kerstmis in de zomer

Geplaatst in: Haken 1

Op tijd begonnen is half gewonnen!

Het is nog even aftellen alvorens we de kerstversiering van onder het stof kunnen halen maar wie graag zelf originele kerstversiering maakt, begint er best tijdig aan.

Dit jaar verloor ik mijn hart aan het ontwerpen van mini amigurumipopjes. Een mini kerstmannetje en -vrouwtje mochten dan ook niet in de mini-reeks ontbreken.

kerst

Tijdens de lanceringsweek zijn de patroontjes te verkrijgen met een korting van 25%!

Lees Meer

Mini Wasbeertje, gratis haakpatroon

Geplaatst in: Haken 2

Vandaag vier ik de release van mijn allereerste echte (e)boek “Leven rond het Boshuisje” en jullie mogen meevieren!

Het twintigste en laatste patroontje van mijn boekje deel ik graag met iedereen die van wasbeertjes houdt en er graag eens eentje wil maken. Aan het eind van deze post vind je een link om het patroontje gratis te verkrijgen.

cover_wasbeer_NL Lees Meer

Nieuw patroon Slapend Meisje op de Maan

Geplaatst in: Haken 3

Is ze niet schattig, die kleine meid op de maan? De maan waakt over haar terwijl ze heerlijk in dromenland is.

Maan

De maan en het meisje vormen een mooi, persoonlijk geschenkje en fleuren elke baby- of kinderkamer op.
maan

Wil je ook graag het Slapend Meisje op de Maan maken, dan kan je gebruik maken van een kortingscode en het patroontje tijdelijk voor slechts 3 euro bekomen:

Lees Meer

Nieuw: Coco pop en…. promotiecode!

Geplaatst in: Haken 2

Wie heeft er in haar kast geen “Little Black dress” hangen…. Tijd om ook eens werk te maken van een amigurumi popje met een “Little Black dress” vond ik. En zo kwam ik vanzelf bij Coco Chanel terecht, die in de woelige jaren 20′ dit tijdloze basiskledingsstuk ontwierp dat tot op de dag van vandaag een echte klassieker is.

Coco

De naam voor mijn popje was dan ook snel gekozen: Coco (of in mijn hoofd ook wel “Cocootje”)

Lees Meer

Nieuw amigurumi patroon: Isabel pop

Geplaatst in: Haken 5

Een nieuw jaar, een nieuw patroontje: de Isabel pop.  Voor kinderen is een popje een onmisbaar vriendje, een vriendje dat hen vergezelt in goeie en minder goeie tijden, een speelkameraadje, een troost.

Dit popje werd genoemd naar mijn lieve vriendin Isabel met wie ik intussen 20 jaar bevriend ben.

Isabel

Dat Isabel een speciaal popje was, wist ik meteen door de vele reacties van mijn vaste testers. Nooit kreeg ik zo snel zoveel reacties als toen ik vroeg wie dit patroontje wilde uitproberen.

Lees Meer

Haakpatroon “Ralph de konijnengoochelaar”

Geplaatst in: Haken 1

Ralph is een onhandige goochelaar. Hij doet zijn best om een konijntje tevoorschijn te toveren uit het mandje op tafel, maar dat lukt niet erg goed.

De konijntjes duiken overal op, behalve waar het moet. Eentje verstopt zich onder tafel, een ander komt piepen uit de hoed.

Ralph the Rabbit Magician - crochet pattern Peggy Sew

Ralph is mijn inzending voor de jaarlijkse ontwerpwedstrijd van Amigurumipatterns.net. Dit jaar was het thema “Circus” en moesten we een circuskarakter ontwerpen.

Lees Meer

Rudolf het rendiertje met de rode neus, Gratis haakpatroon

Geplaatst in: Haken 70

Onlangs kwam ik in de winkel mooie maar lege glazen kerstballen tegen. Leuk dus om wat te bedenken om ze op te vullen. En omdat ik graag amigurumis maak, was het snel beslist: een mini Rudolf rendiertje en een kerstboompje komen binnenkort in mijn grote boom te hangen.
Rudolf rendiertje - gratis amigurumi haakpatroon

Ik deel het patroontje graag met jullie! Je vindt de downloadlink onderaan dit bericht. Lees Meer

Badjasje voor Alyssa, DIY

Geplaatst in: Naaien 10

Alyssa, dochtertje van mijn vriendin Runa, werd in oktober 1 jaar. Alweer een goede gelegenheid om achter de naaimachine te kruipen dus!

Ik maakte voor haar een warm badjasje met een gratis patroontje dat ik vond via de Facebookgroep “Gratis Naaipatronen”.

Het oorspronkelijke patroon is geschreven in het Russisch, maar de maten kan je aflezen in de tabel en je kan dan ook per maat het patroon afprinten. Je vindt het hier.  Het patroon bevat geen naadwaarde.  Met behulp van google translate en wat verbeelding maakte ik er deze badjas van. alyssa

Voor wie het ook eens wil proberen, dit zijn de stappen die ik volgde:

Lees Meer

Omslagdoek voor de herfstdagen

Geplaatst in: Naaien 3

Mijn vriendin Isabel stond op verjaren en een week vooraf nodigde ze me uit voor een verjaardagsetentje. Paniek!

Ik was wel van plan iets voor haar te maken, maar dacht dat ik haar pas een tijdje later zou zien en dus nog tijd zat had om iets in elkaar te steken. Daar stak het -intussen trouwens erg geslaagde- etentje wel een stokje voor.

Met nog maar een week te gaan en weinig tijd om mijn oorspronkelijke plannen uit te voeren moest ik een snel alternatief bedenken.

Mijn oorspronkelijke plan was een poncho haken, die zijn nu erg in. De poncho werd een omslagdoek of driehoekige sjaal en het haken werd naaien.

????

Lees Meer

Moeten er nog kersjes zijn?

Geplaatst in: Naaien 2

Ik wilde al een poosje zo graag een kersenjurk maken en nu heb ik er eentje! Ik zie soms wel wat rare blikken bij al die kersenovervloed, maar daar trek ik mij maar niet teveel van aan. Het is een superleuk jurkje om te dragen en dus zal het nog vaak uit mijn kast worden gehaald.

Als patroontje gebruikte ik de Ariel jurk van La Maison Victor (editie september-oktober 2015), dat ik hier en daar wel wat aanpaste. Ik had dit kleedje al een keer gemaakt en ik veranderde deze keer nog wat details.

Lees Meer

Elfje getest…en goed bevonden

Geplaatst in: Haken 10

Toen ik een oproep deed voor testers mijn nieuwste elfpatroontje, had ik binnen het uur een handvol enthousiaste testers uit België en Amerika die er maar wat graag aan begonnen.

elf

En ze haakten goed door want al na een paar dagen kwamen de eerste foto’s van elfjes binnen.

Het idee voor het elfje heb ik te danken aan Sweethart T, één van mijn Amerikaanse testers. Toen ze de kerstman klaar had, vroeg ze “Zou je niet eens een elfje kunnen maken? Zo eentje dat bij de kerstman past. ”

Lees Meer

Ritsschuivertje plaatsen op rits aan de meter: nuttige tips

Geplaatst in: Naaien 5

Onbekend is onbemind. Zo was het voor mij toen ik nog niet met ritsen aan de meter werkte, maar sinds ik ze ontdekt heb, gebruik ik zelden nog andere.

Ik maak veel zakjes en tassen en dan zijn ritsen aan de meter een goeie oplossing.  Ze bestaan in vele kleurtjes en ze zijn vooral veel goedkoper dan ritsen die je per stuk koopt.  Je knipt ritsen aan de meter makkelijk op de gewenste lengte en het stuk rits dat je overhoudt, kan je bewaren voor een ander project.

Voor wie zich er ook eens aan wil wagen, maakte ik dit filmpje dat toont hoe je het ritsschuivertje op de rits kan plaatsen:

Lees Meer

Kerstman zoekt kerstvrouwtje

Geplaatst in: Haken 3

De kerstman, altijd op z’n eentje op stap met een zware zak door de sneeuw… dat vond ik toch een beetje zielig.

En zo kwam het dat ik voor mijn kerstmannetje ook een vrouwtje maakte. Om het familiegeluk compleet te maken zag ook de kerstbaby het licht.

Mr and Mrs Santa

Als patroontjesontwerper moet je altijd wat vooruit denken, dus zo zat ik op een zomerse dag in augustus bij 30° kerstfiguurtjes te haken. Lees Meer

Halloween heksje, DIY amigurumi haakpatroon

Geplaatst in: Haken 13

Ik had nog maar net mijn kerstfiguurtjes klaar toen ik bedacht dat Halloween er ook al aan zat te komen.

En omdat ik zin had in een klein tussendoor projectje, toverde ik dit heksje uit mijn hoed. Wie ook zin heeft om dit schepseltje te maken vindt hieronder de stap-voor-stap uitleg. Pas op, voor je het weet behekst ze je 😉

Halloween heksje, amigurumi haakpatroon

Lees Meer

Portemonneetjes haken met metalen sluiting

Geplaatst in: Haken 6

Je ziet ze tegenwoordig wel meer verschijnen op de verschillende online haakgroepen: gehaakte portemonneetjes met een metalen sluiting.

Ik besloot mij er ook eens aan te wagen en ben intussen helemaal fan. Portemonneetjes haken blijkt een leuk tussendoortje om even de zinnen te verzetten tussen wat grotere projecten door. Ze zijn makkelijk te maken, snel klaar, en handig in gebruik.

2015-09-20 12.50.50

Er zijn verschillende tutorials online te vinden en ‘t is ook niet zo moeilijk om zelf uit te vissen hoe je een portemonneetje haakt maar de tutorial van Crochets4U is wel een erg duidelijke voor wie graag op weg gezet wordt.

Ik haakte met Rio garen en haaknaald 3. Ik startte met een magische cirkel en meerderde tot 60 steken. Lees Meer

DIY, Multifunctioneel ritszakje, gratis patroon in 5 maten

Geplaatst in: Naaien 622

In alle vormen en maten zijn ze er, de ritszakjes. Heb jij ook een favorietje? Ik wel. Mijn favoriete ritszakje is zacht, staat uit zichzelf recht en je kan er alle kanten mee op.

En omdat ik al vaak de vraag kreeg naar een patroontje voor dit zakje, bij deze: een gratis patroontje voor 5 maten van het ritszakje (voor ritsen van 15 tot 25 cm) én een foto tutorial.  KLIK HIER VOOR HET PATROON

Wat heb je nodig:
*uitgeknipt patroontje (patroon is inclusief 1cm naadwaarde)
*rits van 15, 18, 20, 22 of 25 cm naargelang de grootte van je zakje.
*buitenstof: +-30x35cm voor kleinste zakje, +-45x55cm voor grootste zakje
*binnenstof/voering: idem als buitenstof
*wattine of volumevlieseline: idem als buitenstof
*bijpassend naaigaren

Alles begint natuurlijk met het knippen van de patroondelen uit de stof. Vergeet niet de lange rand van het patroon tegen je stofvouw te leggen.


2014-11-14 20.20.51

Je knipt:
2x patroon uit de buitenstof
2x patroon uit de binnenstof
2x patroon uit wattine of volumevlieseline H630 of H640.
Ikzelf gebruik dikke wattine, voor mij hoeft dat niet te plakken, ik naai de wattine mee tussen de binnen- en buitenstof. Liever vlieseline? Dat kan ook natuurlijk, die strijk je dan tegen de slechte kant van de buitenstof.

Lees Meer

Timon, mijn metekind en portefeuillepatroon

Geplaatst in: Naaien 5

Een nieuwe website, een nieuw voornemen: af en toe een blogpost de wereld insturen!

Timon p6

Sinds 8 jaar ben ik de gelukkige meter van een vrolijk, energiek, grappig en lief metekind dat de naam Timon meekreeg. En zoals voor wel meer kindjes van acht blijken centjes iets fascinerends te zijn. Behalve er af en toe iets leuks mee kopen en “meterke” trakteren op snoepjes in de cinema, zijn centjes er ook om te tellen en veilig weg te stoppen.

Ik maakte voor Timon een kinderportefeuille, zo eentje zoals ik zelf had in de goeie ouwen tijd, eentje die je kan dichtplakken met velcro en die zo’n krakend geluid maakt als je hem weer opentrekt. En terwijl ik toch bezig was, maakte ik er ook een naaipatroontje van. Lees Meer