Ritsschuivertje plaatsen op rits aan de meter: nuttige tips

Geplaatst in: Naaien 5

Onbekend is onbemind. Zo was het voor mij toen ik nog niet met ritsen aan de meter werkte, maar sinds ik ze ontdekt heb, gebruik ik zelden nog andere.

Ik maak veel zakjes en tassen en dan zijn ritsen aan de meter een goeie oplossing.  Ze bestaan in vele kleurtjes en ze zijn vooral veel goedkoper dan ritsen die je per stuk koopt.  Je knipt ritsen aan de meter makkelijk op de gewenste lengte en het stuk rits dat je overhoudt, kan je bewaren voor een ander project.

Voor wie zich er ook eens aan wil wagen, maakte ik dit filmpje dat toont hoe je het ritsschuivertje op de rits kan plaatsen:

Nog een paar tips voor je start:

* Knip de lengte van je rits altijd een paar centimeter langer dan wat je uiteindelijk nodig hebt.

* Plaats je schaar mooi tussen twee ritstandjes in.

* Als je schuivertje niet goed over de rits schuift, dan zijn de tandjes mogelijk wat beschadigd, knip dan een extra stukje van de rits af en herbegin.

* De eerste keren heb je een beetje geduld nodig, maar je geduld wordt beloond. Eens je de techniek te pakken hebben, gaat het daarna vlotjes.

* Om te vermijden dat je ritsschuivertje van je rits glijdt, kan je de uiteinden van je rits dichtmaken als volgt: Zigzag met een brede steek en minimale steeklengte over de ritstandjes aan het uiteinde van je rits. Maak de eerste steek door met je hand aan de machine te draaien, zodat je ziet dat de naald naast en niet in de ritstandjes belandt.

Ik vroeg mijn broer, die nog nooit een rits aan de meter in zijn handen had, om de techniek uit het filmpje te testen. Na drie keer proberen, had hij het helemaal door en ging het makkelijk om het ritsschuivertje op de rits te plaatsen. Dat moet jullie dus ook lukken.

Wie het ook eens wil proberen, vindt hier vele kleurtjes ritsen aan de meter en schuivertjes. 

5 Responses

 1. SaSiBeau
  |

  Super, ik heb dit mij altijd al afgevraagd hoe ze dit in hemelsnaam gedaan kregen en nu heb ik het antwoord 😉

 2. Runa
  |

  Oh geweldig.
  Ik was maar aan het vloeken en aan het vloeken toen het schuivertje eraf viel.
  Mijn moed zakte in mijn schoenen en gaf het op.
  Dit ga ik deze week nog eens proberen. Bedankt voor de goede tip.

  • Peggy Sew
   |

   Veel succes ermee!

 3. Peggy
  |

  Thanks for the tip… Will have to give it a try when I cut a zipper down. Been throwing them away. Been sewing for over 60 years (am over 75 yo) and never knew this trick.

 4. Joke
  |

  Super uitgelegd. Eigenlijk wilde ik 2 schuivertjes gebruiken voor een tasje, maar dat lukt me niet. De rits komt dan scheef te zitten en dat krijg ik dan niet goed. Of heb je daar ook een trucje voor?