Portemonneetjes haken met metalen sluiting

Geplaatst in: Haken 6

Je ziet ze tegenwoordig wel meer verschijnen op de verschillende online haakgroepen: gehaakte portemonneetjes met een metalen sluiting.

Ik besloot mij er ook eens aan te wagen en ben intussen helemaal fan. Portemonneetjes haken blijkt een leuk tussendoortje om even de zinnen te verzetten tussen wat grotere projecten door. Ze zijn makkelijk te maken, snel klaar, en handig in gebruik.

2015-09-20 12.50.50

Er zijn verschillende tutorials online te vinden en ’t is ook niet zo moeilijk om zelf uit te vissen hoe je een portemonneetje haakt maar de tutorial van Crochets4U is wel een erg duidelijke voor wie graag op weg gezet wordt.

Ik haakte met Rio garen en haaknaald 3. Ik startte met een magische cirkel en meerderde tot 60 steken. Voor de turquoise portemonnee haakte ik daarna 17 toeren zonder te meerderen of te minderen. Voor de kleurenmix versie haakte ik 16 toeren na het meerderen. Mijn Turquoise versie is mijn favorietje, of hoe 1 toer het verschil kan maken.

Afhankelijk van de grootte van de beugel, je manier van haken en het soort garen, kan het zijn dat je zelf meer of minder steken moet meerderen, en meer of minder toeren moet herhalen. In de tutorial van Crochets4U is dit duidelijk uitgelegd.

Om het gehaakte portemonneetje vast te maken aan de metalen beugel gebruikte ik de stiksteek. Ik hield bij het afhechten van het haakwerk ongeveer 1 meter draad over om alles aan elkaar te naaien.

Zo ga je te werk:

* Stop de rand van je haakwerk in de gleuf achter de gaatjes en steek je naald in het tweede gaatje links van de scharnier. Je stopt je naald in je haakwerk vanaf de binnenkant naar buiten toe.

2015-09-20 12.07.29

* Je stopt dan je naald door het eerste gaatje links van de scharnier, van buiten naar binnen toe.

2015-09-20 12.08.18

* Als volgende stap gaat de naald door het derde gaatje en dan weer door het tweede. Zo naai je verder tot je de draad door alle gaatjes hebt gehaald.

2015-09-20 12.09.27

Je krijgt zo een mooi afgewerkte naad.

????

Je bent best wel een beetje voorzichtig wanneer je de draad door de metalen gaatjes haalt. Als je te hard trekt, kan de draad beschadigd raken.

Ik hou niet van veel frullen, maar een klein knoopje als versiering vond ik wel een leuk detail.

????

Voor wie zich er ook eens aan wil wagen, veel plezier en deel gerust je creaties! ’t wordt al snel een verslaving, die portemonneetjes haken.

6 Responses

 1. Tinne
  |

  Super mooie portemonneetjes!
  Waar haal jij de frames?
  Tinne

  • Peggy Sew
   |

   Bedankt voor de feedback! Ik heb de frames in het groot gekocht. Ik sta op 4 okotober op de hobbybeurs in Hoegaarden en neem ze dan mee. Degene die ik over heb zet ik daarna online. Je kan de frames vast ook wel in hobbywinkels vinden hoor.

 2. Joke Decorte
  |

  Mooie creaties van je !
  En dank je voor de link naar mijn blog 🙂
  Joke

 3. jeff
  |

  je kan de frames ik noem ze beugeltjes in de action kopen oor 1 euro maar ze zijn wel niet altijd binnen

  • Peggy Sew
   |

   Inderdaad, daar heb ik er recent ook gezien.

 4. Yashashri
  |

  I have crocheted a purse.. I have got a clutch metal frame for the same.. could you please guide me on how to attach/sew on..