Omslagdoek voor de herfstdagen

Geplaatst in: Naaien 3

Mijn vriendin Isabel stond op verjaren en een week vooraf nodigde ze me uit voor een verjaardagsetentje. Paniek!

Ik was wel van plan iets voor haar te maken, maar dacht dat ik haar pas een tijdje later zou zien en dus nog tijd zat had om iets in elkaar te steken. Daar stak het -intussen trouwens erg geslaagde- etentje wel een stokje voor.

Met nog maar een week te gaan en weinig tijd om mijn oorspronkelijke plannen uit te voeren moest ik een snel alternatief bedenken.

Mijn oorspronkelijke plan was een poncho haken, die zijn nu erg in. De poncho werd een omslagdoek of driehoekige sjaal en het haken werd naaien.

????

En zo sloeg ik er toch in om op 1 à 2 uurtjes iets in elkaar te steken.

De mosterd haalde ik oa bij Mama Saartje maar ik maakte een warmere en iets grotere versie van de omslagdoek met bolletjesrand.

Ik gebruikte voor de buitenkant een goeie 60 cm tricot met print van bij Pauli Leuven, voor de binnenkant evenveel gewatteerde joggingstof en voor de afwerking een bies met bolletjes van bij Hexagoon in Leuven.

Ik knipte een grote driehoek uit mijn beide stofjes. Ik mat ongeveer 62 centimeter af langs de stofvouw. De afgewerkte lengte wordt dan ongeveer 60 cm.

2015-10-11 16.07.14

Voor de breedte nam ik gewoon de stofbreedte, in mijn geval 150 cm.

Het bolletjesbiesje stikte ik vast op de stof met print, op 1 cm van de rand en tegen de goeie kant van de stof. Ik zette het biesje enkel tegen de twee kortste zijden van de driehoek. De bolletjes die helemaal aan het uiteinde van het bieslintje zaten knipte ik af om te vermijden dat ze nadien ergens in de naad zouden verzeilen.

2015-10-11 16.36.44

TIP: gebruik je ritsvoetje om bolletjesbiesje vast te stikken.

????

Na het vastzetten van het biesje, moesten beide stofjes nog tegen elkaar genaaid worden. Ik wilde de gewatteerde kant van de joggingstof graag aan de buitenkant van de omslagdoek, zodat die lekker warm zou aanvoelen. De goeie kant van de printstof werd dus vastgespeld tegen de gewatteerde kant van de joggingstof en zo vastgestikt. Als je de tricot bovenaan legt dan zie je nog het stiksel waarmee je de pomponnetjes hebt vastgestikt, en kan je in dezelfde naad stikken.

Ik liet een keergat van +-10 cm in de langste zijde van de driehoek.2015-10-11 17.13.57

Daarna is de afwerking nog een koud kunstje: het hele ding binnenste buiten keren en nog een keer doorstikken op een paar mm van de rand, zo stik je ineens ook het keergat dicht. Om te doorstikken gebruikte ik de langste steeklengte op mijn machine, in mijn geval 4mm.

????

En tada! Leuk om te maken en om weg te geven als cadeautje. Isabel was blij met haar sjaal.

IMG_3180-2

3 Responses

 1. katja
  |

  zo weinig tijd en toch nog tijd om foto’s te nemen tijdens het maken 🙂 xx

 2. odette
  |

  knap en mooi werkje
  gr Odette

  • Peggy Sew
   |

   Dankjewel!